nyomon követési kezelés

nyomon követési kezelés

Ha őssejtek állnak rendelkezésre egy hasonló génekkel rendelkező donoroktól, akkor az agresszív CEL -ben szenvedő emberek őssejt -transzplantációkat kaphatnak.

A CEL-tünetek enyhítésére irányuló nyomon követési kezelés

Az orvos további megközelítéseket javasolhat, mint például:

 • Leukapheresis: Ez magában foglalja az elektroforézist. A gépet elválasztják a felesleges fehérvérsejtekből a vérből, csökkentve az eozinofilek számát.
 • Vérvizesítő gyógyszerek: A CEL vérrögöket okozhat, és ezek a gyógyszerek segíthetnek megakadályozni a vér véralvadását.
 • Splenectomia: Az eozinofilek magas szintje a lép nagyítását okozhatja, ami súlyos hasi fájdalomhoz vezethet. Ebben az esetben az orvos javasolhatja műtétet a lép eltávolítására.
 • Szívműtét: Ha az emberek szívbetegségben szenvednek, akkor a szívizom hegesedésének eltávolítására vagy a szívszelepek cseréjére szolgáló műtét javíthatja az ember szív működését és meghosszabbíthatja életét.

CEL vs. hipereozinofil szindróma

hipereozinofil szindróma (HES) olyan vérzavarokra utal, amelyek magas szintű eozinofileket okoznak. A cel egyfajta hes. A túlzott eozinofilek befolyásolhatják a test különböző területeit, leggyakrabban:

 • szív
 • Központi idegrendszer
 • Bőr
 • Légzőhely

Sok esetben nincs ismert oka. Ez egy specifikus fehérje fokozott termeléséből fakadhat bizonyos fehérvérsejtekben. Ebben az esetben egy embernek limfocitikus HES -je van. A rendellenesség örökölt genetikai mutációból is következhet be. Ebben az esetben egy személynek családi HES -je van.

A CEL -ben szenvedő személyeknél az eozinofilek nagy száma a csontvelő változásából származik. A CEL egyfajta myeloproliferatív HES.

A HES tünetei a következők lehetnek:

 • Bőr kiütések vagy duzzanat
 • Légzési nehézségek
 • gyomorfájdalom vagy ideges
 • Izom- és ízületi fájdalom
 • Az idegrendszer problémái, például a vertigo vagy a bizsergő érzések
 • Szívproblémák
 • Anémia
 • A mélyvénás trombózis

Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a HES kezelésében, beleértve az imatinib -mezilátot (GLIVEC) és a mepolizumabot (nucala).

Összegzés

A CEL ritka típusú vérrák. Ez arra készteti a testet, hogy túltermelje az eozinofileknek nevezett fehérvérsejt -típust.

A kezelés magában foglalhatja azokat a gyógyszereket, például kemoterápiát és további megközelítéseket, például őssejt -transzplantációkat vagy műtétet. A

cel sok embernél lassan halad előre, és a kezelés hosszú távú remissziót eredményezhet.

 • Rák/onkológia

Mi az a kókuszdió -aminos és hogyan használja?

A kókuszdió -aminos egy sötétbarna mártás, amelyet a kókuszdió -pálma fermentálásával készítenek tengeri sóval. Sokan ezt egészségesebb alternatívának tartják a sokkal kevesebb sóval rendelkező szójaszósznak.

A kókuszdió -aminos hasonló ízű, de kissé édesebb. A neve ellenére nem olyan ízű, mint a kókuszdió, hanem umami vagy ízletes ízű ételeket ad az ételekhez.

Nem tartalmaz szóját, búzát vagy glutént, tehát jó szójaszósz helyettesíti az élelmiszer -allergiával vagy intoleranciával rendelkező emberek számára.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mi a kókuszdió -aminos, és feltárja az esetleges egészségügyi előnyöket. Elmagyarázza azt is, hogyan lehet a mártást a főzés során használni, és alternatívákat javasol azoknak az embereknek, akik inkább nem használják.

Mi a kókuszdió -aminók?

A kókuszdió -aminos egy ízletes szósz, amelyet az emberek ételek ízesítésére használnak. A mártás elkészítéséhez az emberek összegyűjtik a nektárt egy kókuszdió -pálma nem nyitott virágrügyeiből, keverjük össze sóval, és hagyják erjesztésre.

A kókuszdió -aminos hasonló a könnyű szójaszószhoz, de kevésbé sós és kissé édesebb, természetes cukrok miatt. A főzés során az emberek helyettesíthetik a kókuszdió -aminókat a szójaszószra, és továbbra is élvezhetik az umami ízét.

A kókuszdió -aminók előnyei

fermentált ételek egyre népszerűbbek és a gyomor -bél egészséggel járnak. Egy 2019. évi tanulmány azonban arra a következtetésre jut, hogy nincs elegendő bizonyíték annak meghatározására, hogy az erjesztett élelmiszerek befolyásolják -e a bél egészségét.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a kókuszdióolajnak számos egészségügyi előnye van, például csökkenti a szívbetegség kockázatát, és segíti a cukorbetegség és a rák kezelését. A kókuszdió -aminosok hatásainak tanulmányozása azonban kifejezetten hiányoznak.

A kókuszdió -fákról szóló 2015. évi cikk a kókuszdió különféle egészségügyi tulajdonságait javasoló tanulmányokhoz, beleértve:

A kókuszdió -aminók egyéb lehetséges előnyei között Allergia-barát

A kókuszdió-aminos allergia-barát. Nem tartalmaz búzát, glutént vagy szóját, tehát azok számára alkalmas, akik kizárják ezeket az étrendjükből.

Egy 2021 -es tanulmány azonban azt mutatja, hogy a szójara allergiás emberek is érzékenyek lehetnek a kókuszdióra és a dióra.

Tudjon meg többet a gluténmentes étrendről.

Só alacsonyabb, mint a szójaszósz

Az amerikaiak étrendi irányelvei (DGA) azt javasolják, hogy a nátriumot naponta kevesebb, mint 2300 milligramm (mg) korlátozzák. Ez nagyjából 1 teáskanál. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) azonban azt mondja, hogy a legtöbb amerikai ennél többet eszik. Becsléseik szerint az emberek naponta kb. 3400 mg -ot esznek.

A DGA szerint az fűszerek és a sírok az ember napi nátriumbevitelének kb. 3% -át teszik ki. Az alacsonyabb sófajták vagy alternatív aromák kiválasztása segíthet csökkenteni a nátriumot az étrendben.

A kókuszdió aminos nem alacsony só, de kevesebb, mint a szójaszósz. A nátrium -tartalom márkák között nagymértékben változik, 66–160 mg / 5 milliliter teáskanál, ami a napi ajánlott limit kb. 2–5% -a. A szójaszósz kb. 300 mg / teáskanál.

Tudjon meg többet a sóról itt.

aminosavakat tartalmaz

amint a neve sugallja, a kókuszdió -aminosok több aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék alapvető építőelemei. Szükségük van az izom felépítéséhez és a testben hormonok előállításához.

Az aminosavak mennyisége a kókuszdió -aminosok márkái között változik. Egy személy sokkal több aminosavat fogyaszthat olyan ételekből, mint például:

 • hús
 • Fish
 • Tojások
 • Tejtételek
 • teljes kiőrlésű
 • Zöldségek

A kókuszdió -aminók hátrányai

A kókuszdió -aminók néhány hátránya:

 • A kókuszdió -aminók általában többet fizetnek, mint a szójaszósz, és nem olyan széles körben elérhető.
 • Bár kevesebb só van, mint a szója, a kókuszdió -aminók még mindig erősen sózott fűszer.
 • A kókuszdió-aminosok nem tartalmaznak jelentős mennyiségű vitamint vagy ásványi anyagot, és nem tápanyag-sűrű étel.

Az íz szempontjából a kókuszdió -aminosok édesebbek és finomabbak, mint a szója, és annak használatának választása személyes ízlésre vezethet.

Hogyan kell használni a kókuszdió -aminókat

Néhány ember a kókuszdió -aminókat használja a szójaszósz közvetlen cseréjeként. Ízprofilja édesebb, mint a szója, kevésbé sós és kevésbé intenzív, tehát az edények nem ízlik pontosan.

A kókuszdió aminók ízeket adnak a rizs, a tészta és a zöldség ételekhez. Ez pácként vagy mártással is alkalmas.

A szójaszósz egyéb alternatívái

Az emberek dönthetnek úgy, hogy nem használják a szójaszószt a főzésükben, de mégis szeretnének az íz mélységét. Ezek a szószok alkalmasak lehetnek alternatívákként:

 • Folyékony aminók: A gyártók savas oldatban áztatják a szójababot az aminosavak kinyerésére, és ezeket felhasználhatják a szósz elkészítéséhez.
 • Halmártás: Ez egy másik erősen ízesített, erősen sózott fűszer, amely umami ízt ad az ételhez. Az emberek általában erjesztett halakkal készítik, bár az emberek néha garnélarákot használnak.
 • Worcestershire szósz: Ez egy brit szósz, amelyet ecettel, cukrokkal és fűszerekkel szardellák erjesztésével készítenek. Nem olyan sós, mint a szója, de mégis hozzáad egy ízletes ízt.

Tudjon meg többet a folyékony aminókról.

Összegzés

A Coconut Aminos egy ízletes fűszer, amelyet az ázsiai ihletésű receptek ízesítésére használnak. Hasonló a szójaszószhoz, de általában világosabb és édesebb íze.

Ha az emberek kedvelik az ízét, akkor a kókuszdió -aminókat a receptekben helyettesíthetik a szójaszószban, segítve az edény teljes sótartalmát.

A kókuszdió -aminosok a vegánok, vegetáriánusok és a legtöbb szója- vagy glutén allergiájú ember számára alkalmasak.

 • Élelmiszer-intolerancia
 • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Mi az összetett PTSD, és különbözik -e a PTSD -től?

 • Négy évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte a komplex poszt-traumás stressz rendellenességet (CPTSD), mint a PTSD-től.
 • Egy nemzetközi kutatócsoport összegyűjtötte a CPTSD -vel kapcsolatos 8 éves kutatási és ismereteket, beleértve a tüneteket, okokat, diagnózist és kezelési lehetőségeket.
 • A kutatók remélik, hogy tanulmányaik elősegítik a szokásos értékelés és a CPTSD-specifikus terápiák kidolgozását.

2018-ban a WHO elismerte a komplex poszt-traumás stressz rendellenességnek (CPTSD) nevezett rendellenességet, külön diagnózisként a PTSD-től az ICD-11 11. felülvizsgálatáig (a betegségek nemzetközi osztályozása) –

Most egy nemzetközi kutatócsoport, olyan intézményekből, mint a Stanfordi Egyetem és a Zürich Egyetem, közzétett egy jelentést, amelyben összefoglalja a CPTSD tüneteivel, okaival és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos legfrissebb eredményeket, hogy segítse a klinikusokat a diagnosztizálásban és kezelésében. Az állapot.

A cikk nemrégiben jelent meg a The Lancet folyóiratban.

Mi a különbség a PTSD és a CPTSD között?

A PTSD pszichiátriai állapot, amely akkor alakul ki, amikor egy személy trauma formájában él. Az ilyen típusú trauma magában foglalhatja:

 • Súlyos balesetben való részvétel
 • Háború alatt szolgál.
 • Egy családtag vagy közeli barát halála Szexuális vagy fizikai támadás vagy visszaélés.

Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma (VA) szerint minden tíz ember közül mintegy hat tapasztalatot fog tapasztalni a PTSD -vel életében. Az Egyesült Államokban becslések szerint 12 millió felnőttnek volt PTSD -je egy adott évben.

Dr. Marylene Cloitre a VA Palo Alto Egészségügyi Rendszerben található PTSD terjesztési és képzési osztály Nemzeti Központjának kutatási egészségügyi szakembere, valamint a Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Tanszék klinikai professzora A Stanfordi Egyetemi Orvostudományi Iskola.

Ő szintén a CPTSD -ről szóló legutóbbi cikk második szerzője. Véleménye szerint a CPTSD gyakran a többszörös és hosszan tartó traumáknak való kitettség következménye, mint például a gyermekkori visszaélés és a családon belüli vagy a közösség erőszakának.

„Ez magában foglalja az emberekkel szembeni tartós agresszió tapasztalatait is, például a menekülteket vagy az LGBTQ+ közösség részeként azonosító egyéneket is.” – magyarázta a mai orvosi hírek.

Dr. Cloitre és társszerzői szerint a CPTSD a népesség akár 8% -át érinti, és akár 50% -kal is elterjedt azok között, akik mentálhigiénés létesítményekben kezelésben részesülnek.

„A CPTSD felismerése lehetővé teszi az ezekből az eseményekből származó pszichológiai szenvedés konkrét formájának megfelelő diagnosztizálását, és az idő szerint lehetővé teszi az optimálisan hatékony terápiák kialakulását” – tette hozzá Dr. Cloitre.

CPTSD tünetek és diagnózis

Dr. Cloitre és kollégái a CPTSD-hez kapcsolódó bejegyzéseket vizsgálták a PubMed, a Psycinfo és az Embase-től 2021 októberétől. Ezért a jelenlegi kutatás és a CPTSD tüneteivel, okaival, diagnosztizálásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos ismeretek csúcspontja.

A tünetek vonatkozásában Dr. Cloitre szerint a PTSD szokásos tünetei között szerepel:

 • A traumatikus esemény újraélesztése – például visszacsatolások és rémálmok révén
 • A traumára emlékeztetők elkerülése
 • A fenyegetés és a veszély általános fokozott érzése.

A CPTSD magában foglalja ezeket a tüneteket is – magyarázta, plusz további három tünetfürtök:

 • Az érzelmekkel kapcsolatos nehézségek – érzések vagy érzések érzése vagy Nincs érzés
 • Az identitással kapcsolatos problémák, például az értéktelenség krónikus érzései vagy legyőzése
 • Nehéz a kapcsolatok kialakítása vagy fenntartása.

„Ez utóbbi három olyan kategória vagy aggodalom, amely a legtöbb ember számára fontos, és befolyásolja működését és jólétét”-magyarázta Dr. Cloitre.

Rámutatott, hogy a CPTSD e hat fő tüneti csoportja kulcsfontosságú aggodalmakat vet fel a klinikusok könnyen megvitathatja betegeikkel a diagnózis során.

A jövőbeli diagnosztikai és terápiás célok

A diagnózist illetően Dr. Cloitre elmondta, hogy az egyik fontos kutatási feladat, amelyben úgy gondolta, hogy ez a tanulmány segít, a klinikusok pontos és egyszerű értékelése. használni. “Jól vagyunk úton a cél eléréséhez” – tette hozzá.

Ezenkívül Dr. Cloitre elmondta, hogy a második cél az, hogy olyan pszichoszociális terápiákat fejlesszen ki, amelyek optimálisan hatékonyak a rendellenesség megoldásában.

“A létező PTSD -terápiák jó hely a kezdéshez, de elvárjuk, hogy azokat a CPTSD -beteghez kell adaptálni. Ez magában foglalja azokat a beavatkozásokat, amelyek megcélozzák azokat a problémákat, amelyekről az egyénnek konkrét aggodalmak vannak, legyen az rémálmok vagy kapcsolatok. És hogy a programot rugalmassággal szállítják úgy, hogy a beavatkozások és a kezelés egésze testreszabható legyen egy adott személyhez vagy egy adott közösséghez. ”

– Dr. Marylene Cloitre

mnt is beszélt Dr. Elspeth Cameron Ritchie -vel, a Medstar Washington Kórházi Központ pszichiátriai tanszékének elnökével. Megjegyezte, hogy jelenleg a CPTSD -t nem tekintik külön diagnózisnak a PTSD -től, még az Egyesült Államokban

„Amint a cikkben rámutattak, a DSM (Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyv) még nem osztályozta ezt különállónak, mint külön rendellenesség, de tartja a spektrumon ” – magyarázta. “Ez néhány év alatt megváltozhat, amint sok pszichiátriai rendellenesség megtette vagy megteszi, mivel további kutatásokat gyűjtünk rájuk.”

Dr. Ritchie azonban azt gondolta, hogy a Lancet -i cikk javíthatja a CPTSD tudatosságát, és arra készteti a klinikusokat, hogy beszéljenek arról, hogy külön diagnosztizálásnak kell lennie, vagy a PTSD súlyosabb formájának kell besorolnia.

„Az egyik dolog, ami szerintem jó ebben a cikkben, az a kiemeli az ismétlődő traumát, amely úgy tűnik, hogy részt vesz a komplex PTSD -ben, szemben azzal, amit gyakran a PTSD -ről egyetlen traumának gondolunk”. Dr. Ritchie hozzátette. “Úgy gondolom, hogy ez a trauma, akár egyetlen trauma vagy ismétlődő trauma hatásainak megértésének további fejlődése az emberi pszichére.”

 • Mentális egészség
 • Pszichológia/pszichiátria

Mi a Demodex folliculorum?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A Demodex folliculorum atka egy olyan parazita típusú, amely az embereknél él. A legtöbb alkalommal ezek az atkák ártalmatlanok és észrevétlenek lesznek. Nagyobb számú D. folliculorum atka azonban nem kívánt tüneteket és bőrproblémákat okozhat.

D. A folliculorum atkák szőrtüszőkben vagy azok környékén élnek, az elhalt bőrsejtek, olajok és az ott felépített hormonok táplálkozása. Ezek az atkák általában az arcon élnek, beleértve a szemhéjakat és a szempillákat.

D. A folliculorum atkák a férfiaknál gyakoribbak, mint a nőknél, a 20–30 éves korú emberek valószínűleg érintik a leginkább.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi okozza a D. folliculorum atkák problémává válását és a jelenlétükhöz kapcsolódó feltételeket. A diagnózist és a kezelést is lefedjük, ideértve az otthoni gyógyszereket is.

okok és kapcsolódó körülmények

D. A folliculorum atkák általában ártalmatlanok, de problémákat okozhatnak a gyengült immunrendszerrel rendelkező emberek számára.